LUYKSGESTEL – Op vrijdag 16 augustus 2024 werd rond 11.00 uur in de ochtend een gaslek ontdekt tijdens graafwerkzaamheden aan de Sengels Broekse Straat in Luyksgestel. De brandweer werd ter plaatse geroepen nadat arbeiders stoom- en gaslucht hadden opgemerkt nabij de opgraving.
Snelle inzet van hulpdiensten
Direct na de melding rukte de brandweer uit met een tankautospuit en een commandowagen. Ter plaatse werd het werkgebied direct afgesloten en een veiligheidszone ingesteld om omwonenden en voorbijgangers te beschermen. Een monteur van het lokale gasbedrijf werd opgeroepen om het lek te lokaliseren en af te sluiten.
Opschaling en opvolging
Gedurende het incident werd de omgeving afgebakend met rood‑wit lint en waarschuwingsborden. Verkeersregelaars zorgden voor een omleiding zodat het verkeer soepel het gebied kon passeren zonder risico op incidenten. Ook werd nader onderzocht of er gevaar was door mogelijk verdicht gas in ondergrondse leidingen, en aanwezige kabels en leidingen in de buurt.
Repercussies voor bewoners en werkzaamheden
Huishoudens binnen een straal van ongeveer 50 meter werden geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden, en geen open vuur te gebruiken. Energiebedrijf en nutswerkers onderzochten snel de herkomst van het lek, waarna de gastoevoer werd afgesloten en de leiding veilig werd afgesloten.
De graafwerkzaamheden – onderdeel van een traject voor riool‑ en waterleidingvervanging – werden tijdelijk stilgelegd totdat de leiding volledig was hersteld. Het nieuws van het gaslek leidde tot enige ongerustheid bij buurtbewoners, maar de duidelijke communicatie en snelle inzet van hulpdiensten zorgden voor geruststelling.
Afronding en vervolg
Rond 13.00 uur kon de brandweer het sein “veilig” geven en vertrok het voertuig weer van de plaats delict. De afzetting werd opgeheven, en de graafploeg hervatte de werkzaamheden kort daarna, mede dankzij de directe reparatie van het gaslek door het gasbedrijf.
De gemeente Luyksgestel laat weten het incident serieus te nemen en in gesprek te gaan met de aannemer om toekomstige graafwerkzaamheden beter te coördineren en dergelijke incidenten te voorkomen.







